Dešavanja 2013

U 2013 godini nastavili smo akciju „Uklonimo barijere” uz ugodan program, muziku, pozitivno raspoloženje usrećili smo mališane! Podnaslov programske aktivnosti „Uklonimo barijere” je bio „I mi smo ukras sveta”! Članovi udruženja „Dragana Rodić”, i javne ličnosti iz sveta muzike, televizije i filma podelili su 170 paketića deci sa posebnim potrebama. Svaku akciju su objavili svi pisani i elektronski mediji, uključujući četiri nacionalne televizije. Želeli smo da zajedno usrećimo i razveselimo decu!

I ovog puta želeli smo ukloniti barijere u glavama, prikazati invalidnost kao nešto od čega ne treba bežati, stiditi se i odbacivati ljude koji su drugačiji! Zbog toga nam je jako drago što imamo veliku medijsku podršku i samim tim nam je omogućeno da prodremo do većeg broja ljudske populacije, predstavimo im našu humanu viziju. Ovim delima reprezentujemo naš Grad Niš na najbolji mogući način.

Cilj ove programske aktivnosti pod nazivom „Uklonimo barijere” koja će se sprovoditi 2012-2019 je podizanja svesti o postojanju osoba sa invaliditetom i vulnerabilnih (osetljivih) kategorija stanovništva u našem najbližem okruženju, njihovim realnim društveno-socijalnim potrebama kao i primarnim, kulturološkim aspektom jedne jedinke.
U ovoj početnoj fazi bavimo se kategorijom invalidnost, osobama sa svojstvenom vrstom invalidnosti. Želimo preko medija i direktnim učešćem približiti ljude sa pojmom invaliditet, predstaviti ga kao nešto od čega ne treba bežati, pogotovo ne bojati se i ne stvarati različite predrasude i sujeverja.
Kao i svi ostali i osobe sa invaliditetom imaju svoju različitost i različite emocijalno-mentalne potrebe, različita intelektualna stremljenja. Utapanjem pravimo najveći vid diskriminacije! Osim ostvarivanja osnovnih egzistencionih potreba koje omogućavaju jednoj osobi normalan život postoje i druge potrebe koje životu daju punoću.

Posle podele paketića deci sa invaliditetom akcija “ Uklonimo barijere” nastavljaja misiju zajedno sa svojim saborcima na ovim viteškim poduhvatima! Sa jasnim ciljem i ovog puta, obezbediti adekvatne uslove u srednjim školama deci sa posebnim potrebama, invaliditetom i obezbediti im ravnopravno školovanje kako bi se uključili u život i postali korisni članovi društva „Život ne može da čeka”!

Ovu akciju podržao je jedan od najpopularnijih pevača u našoj zemlji, naš sugrađanin Goran Šepa – Gale (KERBER). Na održanom koncertu uživali su osobe sa invaliditetom srednjoškolskog uzrasta! Kao što je gore navedeno podnaslov ove akcije bio je „Život ne može da čeka” jer je tim mladim ljudima, toj deci školovanje neophodno bez ikakvog opravdalja i odlaganja. Ovim koncertom želeli smo da na jedan lep, kulturološki način ukažemo na razlike u našem društvu i kako ih prevazići.