Dešavanja 2020

 

Programske aktivnosti


„Razumemo različitost IV faza“ biće realizovane uz pomoć grada Niša, gradske uprave i Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu.

 

U okolnostima ove teske situacije, koja nas je sve zadesila zbog pandemije izazvane virusom COVID19, osobe sa invaliditetom mogu uživati u predivnim, online koncertnim nastupima našeg dragog Aleksandra Stevanovića.


 

Uspešno realiziovane radionice na temu „Digitalne veštine“

U okviru projekta „Medijski pismeni – građanski aktivni“ koji realizujemo u saradnji sa organizacijom „Forum mladih sa invaliditetom“ i uz podršku Evropske unije, tokom februara meseca smo uspešno realizovali četiri edukativne radionice sa sledećim temama:

  1. Zaštita podataka i sloboda izražavanja na internetu (11. februar) na kojoj su polaznici mogli da se upoznaju sa rizicima i prednostima internet komunikacije;
  2. Lažne vesti – čemu služe i kako ih prepoznati (18. februar) na kojoj su polaznici edukovali kako da dekonstruišu lažne vesti u medijima;
  3. Informisanje posredstvom onlajn portala i društvenih mreža (18. februar) na kojoj su polaznici naučili kako da pravilno koriste društvene mreže i onlajn portale kao platforme za informisanje;
  4. Fotografija u medijima (28. februar) na kojoj su polaznici imali priliku da saznaju šta je dobra medijska fotografija, ali i kako da prepoznaju manipulaciju u medijskim fotografijama;

             Cilj radionica bio je unapređenje građanske participacije polaznika putem razvoja digitalne i medijske pismenosti, a uz brojne primere iz prakse i praktične vežbe polaznici su stekli važna znanja o bezbednoj komunikacji putem interneta i kritičkom pristupu onlajn medijskim sadržajima.

Radionice su realizovali predavači sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu, Marija Vujović, Marta Mitrović, Dušan Aleksić i Neven Obradović.

Projekat je podržan od strane Foruma mladih sa invaliditetom, a u okviru projekta „Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom“, koji se realizuje u periodu januar 2018. – jun 2020. godine. Projekat se realizuje u okviru programa Evropske unije „Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017“.