Dešavanja 2018

Programske aktivnosti

„Razumimo različitost II faza“ biće realizovane uz pomoć grada Niša, gradske uprave i Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu.


Programske aktivnosti počinju 19.januara i trajaće do 31.decembra 2018 godine


Opšti cilj programa je stvaranje pozitivne promene u lokalnoj zajednici kod donosioca odluka u smislu prevazilaženja predrasuda o osobama sa invaliditetom, koje imaju svoje potrebe kao i ostala lica, koje treba uvažavati.
Permanentno treba raditi na jednakosti u svakom pogledu.
Ove godine kroz zajedničko druženje srednjoškolaca, osoba sa invaliditetom i aktivnih učesnika kroz radionice, sastanke, obuke, mini koncerte, predstavljanje brošure i predavanja predočiće se da se razlike mogu prihvatiti i razumeti na adekvatan način, ali treba ih i prevazići.


Aktivnosti Januar – Mart


Saradnja 14. Oktobar


U cilju adekvatne saradnje između krajnjih korisnika usluga, koja se uspostavlja radi razvijanja i jačanja međusobnih odnosa, sa ciljem da se uspešno realizuju programske aktivnosti u okviru druge faze projekta “Razumimo različitost”, koje se tiču stvaranja pozitivnih promena u društvu, kod donosioca promena i različitih kategorija  u smislu prevazilaženja predrasuda prema osobama sa invaliditetom potpisan je sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa školom za osnovno i srednje obrazovanje 14. Oktobar.

 Udruženje “Dragana Rodić” će u skladu sa sporazumom koristiti prostorije škole 14. Oktobar za potrebe realizacije programskih aktivnosti u cilju pružanja usluga krajnjim korisnicima. Realizovaće se različita druženja, počevši od mini koncerata pa do radionica zabavno-edukativnog karaktera.


Saradnja srednjoškolaca


I ove godine uspostavljena je čvrsta saradnja sa srednjoškolcima. U saradnji sa srednjoskolskim parlamentom, uradjeni su upitnici za krajnje korisnike programskih aktivnosti” razumimo različitost”. U cilju podizanja svesti, kao i ostvarivanja prava ljudima kojima je ovaj program namenjen cele godine će se vrsiti zajedničke  akcije  uz pomoć srednjoškolaca za krajnje korisnike  u vidu uličnih akcija, medijskih promocija, kulturoloških aktivnosti, informisanosti.


Informisanost korisnika


Informisanost krajnjih korisnika  vršiće se u kontinuitetu preko društvenih mreža, sredstava za javno informisanje, direktnim kontaktom.

Sve dodatne informacije korisnici mogu dobiti na telefon:

063220731 Danijela Stojkovic – volonter


„Razumimo različitost“Muzikom do osmeha


U sklopu programskih aktivnosti „Razumimo različitost“ okupili smo se u školi 14. Oktobar. Osim konferencije za medije, prezentaciju brošure učesnici su uživali u koncertu i zajedno smo uz prijatne melodije rušile barijere!


Aktivnosti za april, maj, jun


Istorijski trenutak! Posle nekoliko decenija poseta gradonačelnika Niša školi 14. Oktobar. Pregršt pozitivne energije sa sjajnim ljudima, kolektivom, decom!

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „14 oktobar “ u Nišu svečano obeležava kraj školske godine. U poseti su im bili predstavnici Udruženja “Dragana Rodić” I gradonačelnik sa saradnicima. Dogovorena je I dalja saradnja.

DOGOVORENA DALjA ULAGANjA U ŠKOLU 14. OKTOBAR

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović razgovarao je danas sa rukovodstvom Škole za osnovno i srednje obrazovanje 14. Oktobar o daljoj saradnji Grada i ove važne obrazovne institucije, pre svega u rešavanju problema vezanih za održavanje i sanaciju prostora i zgrade u kojoj škola radi.
Sastanak, kome su, pored Gradonačelnika, prisustvovali i gradska većnica Tijana Đorđević Ilić, Sekretar Sekretarijata za obrazovanje Marina Kostić i i predstavnici Sekretarijata za imovinu i pravne poslove i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, dogovoren je prošle nedelje tokom posete Gradonačelnika Bulatovića školi u kojoj se obrazuju deca sa smetnjama u razvoju.
Tada je Gradonačelnik upoznat sa problemima vezanim za dotrajalost stolarije, lošom termičkom izolacijom zgrade, nedostatkom lifta i svim onim što otežava svakodnevni rad sa decom sa specifičnim potrebama, a danas je dogovorena i dinamika budućih aktivnosti i naglašena spremnost Grada da u rešavanju problema i pomogne.
Dogovoreno je da, do kraja godine, škola i nadležne gradske službe pripreme projektno-tehničku dokumentaciju neophodnu za dalja ulaganja, kako bi se u narednoj godini tim projektima apliciralo kod državnih i međunarodnih fondova, ali i prema Gradskom budžetu sa ciljem obezbeđivanja potrebnih sredstava za sanaciju i rekonstrukciju školske zgrade i podizanje njene energetske efikasnosti.
Direktor škole 14. Oktobar Miša Ljubenović, ponovio je da je Gradonačelnik Bulatović prvi čelnik Niša koji je posetio ovu školu u poslednjih pola veka, i istakao da i brzina kojom je dogovoreni sastanak i organizovan, pokazuje spremnosti i rešenost Grada da daljim ulaganjem pomogne rad škole koja se jedina u Nišu i ovom delu Srbije bavi obrazovanjem dece sa smetnjama u razvoju.
Sastanku je prisustvovala i Dragana Rodić, kao predstavnik Fondacije Dragana Rodić, koja i radi u prostorijama Škole 14. Oktobar, i koja se takođe zahvalila na obećanoj pomoći i najavila nove akcije i aktivnosti Fondacije, sa ciljem daljeg unapređenja kapaciteta i mogućnosti ove obrazovne institucije.